top of page

Äntligen en blogg igen!

Hur jag lyckades förvandla mig själv från stressad småbarnsmor till en lugnare version av mig själv. För det var jag själv som gjorde jobbet... Kan jag så kan DU!


Jag minns mitt allra första besök hos en terapeut. Hon jobbade med hypnos. Jag var 19 år och hade precis flyttat hemifrån. Min hjärna var på högvarv hela tiden och jag hade svårt att sitta still och slappna av. Min mamma bokade och betalade för terapeuten för hon var orolig för mig. Jag var där några gånger men minns mest ingenting för jag somnade alltid. Så det funkade uppenbarligen eftersom jag lyckades slappna av så pass bra att jag somnade, mitt framför en person jag aldrig träffat. Jag har varit och är fortfarande ibland ganska rastlös av mig. Numera har jag dock verktygen som hjälper mig när det känns rörigt i tankarna.


Det skulle hinna gå ytterligare ca 15 år, innan jag lyssnade på vad min kropp sa. Jag hann lämna Småland för att flytta till Stockholm, starta egen syateljé, klädmärke, resa några vändor upp och ner på världskartan, gifta mig, skaffa barn, öppna butik, skilja mig och nästan gå in i väggen. Stressen av att sova dåligt under småbarnsåren och samtidigt driva företag med produktioner, webbshop, fysisk butik, hälsocafé och yogastudio är inte att rekommendera. Efter några år så slutade glada Bea le och då reagerade jag till slut själv, för det kändes inte alls likt mig.


Jag fick tips om en yogakurs och jag bokade mig på den för att få lite egentid, mjuka upp min kropp och få slappna av. Jag tyckte väldigt mycket om det och ett par år senare gick jag min första utbildning till yogalärare. Jag ville lära mig mer av det där härliga jag upplevde på mattan för jag kände mig så lugn efteråt. Det jag lärde mig på yogalärarutbildningen var inte bara hur jag hittar in i en yogaposition och lär ut den, utan även bl.a. förhållningssättet till den, hur JAG förhåller mig till den. Jag blev medveten om mina pågående tankar och mitt eget andetag. För det är EXAKT där jag kan förändra hur jag mår. Hur jag förhåller mig till en händelse i livet påverkar ju hur jag mår. Hur jag reagerar när någon tilltalar till mig eller när något händer runt omkring mig så har jag alltid ett val hur jag reagerar.


När jag upplever stress nu för tiden så har jag mina ”verktyg” att ta till och det är först och främst genom att skifta mitt andetag till långa andetag ända ner till magen. Då blir jag omedelbart lugnare. Utandetaget bör alltid vara längre. För det är genom utandetaget som det parasympatiska nervsystemet aktiveras.

Nästa sak jag gör är att påminna mig om att acceptera nuet. Det som har hänt har hänt och jag kan välja att acceptera det eller bråka med universum.

Ibland så hinner såklart de irriterade orden före andetaget, jag är ju inte mer än människa. Men jag känner mig så mycket tryggare nu när jag lärt känna mina tankar mer, förstå mig själv och varför mina tankar och beteende uppstår och vet att jag kan faktiskt välja själv hur jag ska må.


I yogan fokuserar du på ditt andetag under passet. Sedan kommer själva positionen in. Inte tvärtom. Med hjälp av yogaläraren blir du hela tiden påmind att hitta tillbaka till ditt andetag när tankarna far iväg. Vi behöver ofta hjälpen och påminnelsen att skifta våra tankar om man inte är van att meditera, göra andningsövningar eller yoga. Därför rekommenderar jag dig, om du också känner dig stressad, att söka upp en yogalärare eller yogastudio och boka en yogaklass med fokus på mer ”slow yoga” i början. Är klassen mer åt ”flow” hållet (ashtanga, vinyasa, power) så är det så lätt i början att prestationen tar över och då skapar det ju motsatt effekt än vad du är ute efter.Numera är mitt klädmärke ”Sobea”, butiker och allt tillhörande det företaget pausat på obestämd framtid och jag jobbar endast med yoga och träning genom mitt andra företag "Soyoga".

Min drivkraft är att få människor att må "sitt bästa jag" genom att erbjuda yoga och träning både för kropp, själ och sinne. Prestigelöst och med mycket glädje i fokus, där alla är lika välkomna, oavsett träningsvana. Att få varje individ att känna sig välkommen, sedd och värdefull är så otroligt viktigt för mig. Oavsett om det är i större sammanhang eller i mindre grupper jag leder mina pass, så vill jag att alla ska känna sig sedda. Om inte alltid med min blick så med mina ord! Mitt mål är att få även den som tvekat på yogan, att ändra sin åsikt efter ett yogapass med mig. Oftast handlar det just om prestation, att "man" tror att "man" ska vara vig för att gå på ett yogapass och därför aldrig vågar testa. Det handlar absolut inte om att vara vig. Utan om att bli mer rörlig i kroppen, släppa på spänningar och blockeringar och att stilla chattret uppe i huvudet. Det handlar om att skapa balans mellan kropp, själ och sinne. För ALLT hänger ihop.


Och angående terapeutsessioner så har det blivit många många fler. Det är en av de bästa investeringar du kan ge dig själv. Att få visa sig sårbar i en icke dömande miljö och få hjälp att lära känna sig själv, det är alla människor värda. Eftersom vi inte får utbildning i skolan om hur intryck, tankar, känslor och beteende hänger ihop så är det inte så konstigt att vi mår som vi mår. Du är inte dina oroliga, stressade tankar, påminn dig ofta om det!

Du är en kärleksfull individ som påverkats av din uppväxtmiljö och påverkas av den miljö du lever i just nu. Dina tankar går alltid att skifta! Därmed förändras också dina känslor och ditt betéende :)Hej och varmt välkommen till min blogg och mitt första inlägg! Vad roligt att du läst ända ner hit:) Jag har länge velat ha en plats att skriva på där jag kan samla information och härliga tips på. Jag tycker att facebook och instagram ofta känns lite för opersonligt och det är så lätt att bara swipea förbi någons inlägg. Så här är jag äntligen nu. Jag hoppas du vill kika in igen, snart.

Jag kommer göra inlägg om allt möjligt, vet inte exakt om vad. Ibland känner jag flow att skriva och då blir inläggen lite tätare och ibland kanske jag är upptagen med massor av annat och då kommer det dröja ett slag emellan. Vi får se...

Skicka mig gärna ett meddelande och berätta vad du önskar läsa om, vad du vill veta mer om mig, eller få tips om?


Vi ses igen!

Varm kram från mig,

Bea"För att förstå hur man ska kunna hjälpa andra människor att må bra så behöver man nog ha sätt lite av mörkret själv"


"Tacksamheten och glädjen i att få se människor skina upp efter mina yogapass eller träningspass är något av det mest underbara jag vet."


Comments


bottom of page