top of page

Mina bästa hälsotips!


Hej!


Det var längesedan jag gjorde ett inlägg här.

Tiden har gått åt till att renovera och flytta in i vår nya lägenhet. Nu är vi klara och vi har äntligen hamnat på en underbar plats där allt stämmer överens med mina önskningar gällande boende: Nära till skogen, nära till vattnet, balkong, stort kök och öppna ytor för familj och vänner att hänga på och plats för att spela in yogafilmer:)

Jag är så tacksam! Barnen också!


Hoppas din sommar har varit skön! :) Min sommar var riktigt fin. Jag var på Gotland. Jag minns speciellt promenaderna på stranden och svalkande doppen i havet. Känslan av mjukhet, frihet och lycka kände jag då.

Blunda NU och hitta tillbaka till den bästa stunden du hade i somras. Hur kändes den stunden i kroppen? Fick du uppleva den känslan flera gånger på din semester? Tog du den tid och plats du behövde för att göra saker som du tycker om, ofta?

Om semestern inte blev som du ville och behövde, vad beror det på tror du?

- Hade du kanske inte varit tydligt mot dig själv och mot de i din närhet om dina önskemål? Kanske har du bara hängt på och gjort det andra har velat göra? Om alla andra mår bra så mår ju du bra liksom, eller? Kanske känner du att sommaren bara sprang iväg och du fick aldrig den där tiden för dig själv som du hade tänkt dig.


Jag känner igen mig i det där. Så var det tidigare för mig. Fast just då reflekterade jag inte över det utan det är först nu i efterhand jag inser att jag väldigt sällan tidigare tog mig tid för det jag verkligen önskade att göra, eller behövde göra på min lediga tid för att få känna mig fri, mjuk, lycklig, ledig och utvilad.

Om du känner igen dig i ovan så låt det gärna få bli en väckarklocka för dig att lyssna inåt och våga uttrycka vad du behöver. Påminn dig att från och med idag ge dig själv mer tid för det DU behöver. Ibland behövs inga längre stunder utan det kan räcka med en liten stund här och där för att få uppleva just det DU behöver fylla på med.Jag ser en stor ökning av deltagare på mina yinyogaklasser. Efterfrågan på just yinyoga med sin magiska vila och återhämtning har blivit stor. Det är jättebra att vi tar hand om oss och väljer lugnare aktiviteter istället för ENDAST "yang" aktiviteter.

Ibland hör jag folk säga: "Det är så skönt att springa av sig när jag är stressad."

Absolut så kan det vara jätteskönt när tankarna far iväg och man behöver skifta fokus och få känna det där lyckoruset och uttömmande känslan i kroppen som högintensiv träning ger. Jag älskar det själv ibland. MEN om du känner att du sällan får återhämta dig, sitta still eller känner av en påtalig och kanske långvarig stress i kroppen så kan högintensiv träning stressa kroppen ännu mer. Då är lugnare aktiviteter att rekommendera så att kroppens lugn & rosystem får aktiveras. T.ex. yinyoga eller promenader i skogen eller vid havet/en sjö.


I mina crosstrainingspass som jag har utomhus året runt i Bromma (och på Gotland på sommaren) har jag lika mycket av både och. Halva passet består av yang och halva passet yin. Det vill säga crosstraining + yoga/stretch. Att kasta sig iväg från ett träningspass med hög puls utan att få varva ner, mjukna och hitta tillbaka till det lugna andetaget igen är inget jag rekommenderar dig. Vi behöver balansen för att må bäst!Jag är väldigt sällan sjuk! Jag får ofta frågan hur jag gör för att hålla mig så frisk.

Så här gör jag:

-Jag lagar min mat från grunden med ekologiska ingredienser.

-Massor av grönsaker, gröna blad och frukt. Jag äter t.ex. ca 5 bananer, 3-4 äpplen, ca 5dl frysta bär (mest svenska blåbär) och mango varje dag. På sommaren massor av melon och papaya.

-Mycket potatis, sötpotatis, lök & vitlök.

-Färska el frysta örter som kryddor: persilja, basilika, koriander.

-Rå svensk honung och ibland Manukahonung.

-1,5-2 liter filtrerat vatten/dag (första glaset på morgonen med pressad citron).

-Kokosolja (använder det till både bakning och stekning).

-Dadlar.

-Mycket havregryn, till bl.a. gröt, pannkakor och hembakt bröd.

-Guldmjölk (ayurvedisk dryck).

-Örttéer på kamomill, brännässla, maskros, hibiskus, pepparmynta.

-Tillskott till och från: B-complex, C, D3, Multivitamin, Omega3, Magnesium, Selen, Zink, Järn och CBD-olja.

-Sover minst 8 tim per natt.

-Promenerar och rör på mig varje dag genom yoga & crosstraining.

-Dansar & skrattar mycket.

-Sover med tejpad mun.

-Eteriska doftoljor.

-Naturliga oljor och krämer på min hud.

-Följer min intuition och lyssnar på vad min kropp säger.

-Säger snälla saker till mig själv.Följande skippar jag:

-Gluten, mjölkprodukter, vitt socker, animaliskt kött (ibland äter jag vilt/lamm),

nästan allt koffein, rapsolja, majsolja, livsmedel förpackat i metall, flourtandkräm, bordssalt, paraffinljus/doftljus, parfym, deodorant, trådlösa hörlurar, halvfabrikat, giftiga rengöringsprodukter till hemmet.

-Undviker toxic people, jag ältar inte och jag skvallrar inte eller pratar illa om andra människor.

-Undviker att läsa/titta på "nyheter" i mainstream media eftersom det ger mig onödig stress och oro.
Här kommer 2 av mina favoritrecept:

1) Guldmjölk, inflammationshämmande med massor av näring. Ersätt gärna en kopp kaffe om dagen med denna magiska dryck.

2) Beas fruktbars, naturligt söta och fyllda med massor av näring. Perfekt som mellanmål to go eller till fikastunden.

GULDMJÖLK

(Använd gärna ekologiska produkter)


0,5 dl gurkmeja

2 msk kanel

2 msk ingefära

0,5 tsk kardemumma

0,5 tsk svartpeppar

1,5 dl kallt vatten

3 msk kokosolja


Blanda de torra ingredienserna i en kastrull och häll på vattnet och sätt på plattan på svag värme.

Rör runt med en visp tills det tjocknat.

Rör ner kokosoljan och rör runt tills den smält.

Låt svalna och häll upp i en glasburk med lock. Förvara i kylskåp. Håller ca 2 månader.


Bered din guldmjölk så här:

Värm ca 2,5-3 dl av din favoritmjölk (t.ex. havremjölk eller mandelmjölk) i en kastrull och rör ner ca 1,5-2 tsk guldpasta. Eller ta hälften vatten och hälften havremjölk. Det är supergott att skumma mjölken❤️

Drick i vacker mugg och njut av dryckens välgörande ingredienser.

För film klicka här .


BEAS FRUKTBARS

(Här finns inga exakta mått men utgå från nedan mått och freestajla lite som du tycker. Det ska bli en kladdig deg som du kan trycka ut med fingrarna)


ca 2 dl Plommon (torkade)

ca 2 dl Aprikoser (torkade)

ca 2 dl Tranbär (torkade)

ca 1 dl Solrosfrön

ca 1 dl Pumpafrön

ca 2 dl Havregryn

ca 0,5 dl Chiafrön

ca 3 msk Smält kokosolja


Kör plommonen i blendern till jämn smet.

Hacka aprikoserna till bitar (ca 4 skär på varje aprikos).

Blanda sedan ihop alltsammans och rulla bollar ELLER tryck ut till ”bars” på bakplåtspapper i en form. In i frysen några timmar. Skär bitar i den storlek du önskar. Jag skar ca 4x6cm.
Ps. Känner du att du blev inspirerad av ovan så skulle jag bli jätteglad om du vill dela mitt inlägg vidare. Ds.


Jag vill inspirera dig till goda, hälsosamma och glädjefyllda vanor.

Utan pekpinnar, bara kärlek!

Kram Bea


コメント


bottom of page