top of page
IMG_3140.png
43B42D92-C4A1-46FC-B1FA-B32C81B6D92D.webp
IMG_4065.jpeg

YOGA

 

Yoga hjälper dig att bli mer rörlig, mer harmonisk, mer stresstålig och det hjälper dig att fokusera bättre. 

Yogan hjälper dig att kunna vara i nuet. Yogan ger dig en kroppsmedvetenhet som lär dig att lyssna på vad

kroppen säger till dig. Vi matas med så mycket information i vårt samhälle hela dagarna att vi behöver ta

pauser, om vi ska orka med!  Där är yogan så bra! I yogan finns ingen prestation! Den passar alla!

Du anpassar rörelsen efter dig och vad din kropp vill, just idag! 

Om alla utövade yoga skulle jorden vara en mycket friskare och lyckligare planet!

 

Ordet Yoga kommer från Sanskrit och betyder ”förening” eller ”balans”. Det syftar då till balans mellan kropp,

sinne och själ. Yoga är ingen religiös rörelse, utan en filosofi som är 5000 år gammal och kommer från Indien.

Yoga handlar inte om att man måste vara vig, yoga passar alla. 

Yoga är så mycket mer än fysiska positioner.  

Yoga handlar om att stilla sinnet och det finns därför inom den yogiska filosofin olika sätt att uppnå detta.

I Ashtangayogan ingår det 8 grenar för att nå inre balans och välmående, varav de fysiska rörelserna ”asanas”

bara är en av grenarna.  Många tänker säkert bara på fysiska positioner och vighet när man hör ordet yoga och många använder yogan endast som en träningsform för att bli stark och mer rörlig. Det är självklart ok också.

Men om man är intresserad av vad yoga egentligen betyder så beskriver jag lite mer ingående nedan för att du

ska förstå lite mer vad det handlar om.

 

För att nå till det högsta stadiet av fullkomlig balans, inre frid, ett stilla sinne, glädje, acceptans ”Samadhi” så rekommenderas att man följer följande 8 steg. De 8 stegen (den åttafaldiga vägen) ser ut enligt följande:

Yama – Hur du är mot andra (moral och förhållande till omvärlden)

Niyama – Hur du är mot dig själv (vår attityd mot oss själva)

Asanas – Fysiska ställningar och rörelser

Pranayama – Andningskontroll, andningsövningar

Prathyara – Sinneskontroll (stänga ute störande moment)

Dharana –  Koncentration

Dhyana – Meditation

Samadhi – Fullständig lycka, medvetenhet (målet för yoga)

Dessa beskrivs i Yogasutra som skrevs av Patanjali mellan 400 och 200 Fkr. Ashtanga Yoga återupptäcktes av Sri. T.Krishnamacharya och hans lärljunge Sri.K. Pattabhi Jois på 1930-talet i Indien. De fann mycket gamla, kanske glömda papyrusdokument i Calcuttas universitetsbibliotek. Dokumenten visade sig innehålla hundratals Hatha

yoga övningar (fysisk gymnastik) beskrivna på Sanskrit som nu utgör serierna i Ashtanga yoga. Manuskriptet som hittades bär namnet Yoga Korunta och man gissar att det yogasystem det beskriver härrör från för mer än

5000 år sedan. Sri.K. Pattabhi Jois har vigt sitt liv för att förmedla Ashtanga yogan till omvärlden.

Krishnamacharyas lärlingar, främst Pattabhi Jois och Indra Devi förde Ashtanga Vinyasa vidare till väst.

 

Följande yogaformer ger jag klasser i:

Ashtanga vinyasa yoga

Ashtanga vinyasa yoga är en fysisk yogaform med mycket flöde. Den härstammar från Hathayogan. I Ashtanga vinyasa yoga utövar man de fysiska positionerna i en speciell ordning. Man grundar genom stående ställningar. Man följer sedan chakrana från rot- till huvudchakrat.  Sist stillhet eller meditation för huvudchakrat. I denna yogaform, som i många andra, öppnar man upp för flöde i kroppen. Livsenergins (prana) stärks. Du blir rörligare i kroppen och spänningar i både muskler och sinne släpper. Ashtanga vinyasa yoga har samma positioner som i Hathayogan, men det ingår även vinyasas, vilket skapar ett härligt flöde. Ashtanga vinyasa yoga anses vara en av de mest fysiskt krävande yogaformerna. Men varje position och rörelse kan anpassas (modifieras) efter vad kroppen säger till dig så därför kan alla utöva denna yogaform. Yoga är ingen prestation, det är därför viktigt att lyssna inåt hela tiden.

Vinyasa flow yoga

Vi börjar passet med att lära känna vårt andetag innan vi fortsätter i ett fysiskt och sinnligt pass av solhälsningar, stående- och sittande positioner i ett härligt flöde. Vi öppnar upp, släpper på spänningar och stillar oroade sinnen.

Du kommer att få med dig verktyg att använda när du kanske känner avstress, oro eller behöver vara mer i nuet för att kunna fokusera och må bra. Varje pass avslutas i liggande avslappning där jag trycker på axlarna och justerar kroppen in i underbar vila.

Herryoga

Mjuka sköna rörelser och postioner som riktar in sig på ömma och stela kroppar. Vi börjar alltid med en andningsövning och fortsätter i ett fysiskt pass med stående- och sittande positioner samt vridningar. Passet avslutas i liggande avslappning där jag trycker på axlarna och justerar kroppen in i underbar vila.

Senioryoga

Mjuka sköna rörelser och postioner som riktar in sig på ömma och stela kroppar. Vi börjar alltid med en andnings- övning och avslutar i liggande avslappning där jag trycker på axlarna och justerar kroppen in i underbar vila.

Yinyoga

En väldigt lugn yoga där alla positioner sker sittande och liggande. Varje position hålls i mellan 2-5 min för att bindväven ska hinna mjukas upp och spänningar släppas. I yinyogan vilar vi mjukt i ställningarna och undviker att ”stretcha”, vi utför så kallad passiv stretch. Yinyogan kan skapa mycket känslor som gör att du lär känna din kropp och dina tankar och dess känslor som dyker upp. Vi övar på medveten närvaro, att acceptera kroppen som den är och att släppa på kontroll. Passet avslutas i liggande avslappning där jag trycker på axlarna och justerar kroppen

in i underbar vila.

Gravidyoga

Förbered dig inför födseln och på att snart bli förälder med en härlig kurs i Gravidyoga. Denna yogaform fokuserar på att stärka dig mentalt och förbereda din kropp för födseln genom sköna andningsövningar och anpassade rörelser som ökar kroppsmedvetenheten. Du får utöva lugna positioner som förlänger, öppnar upp och sänker pulsen. Här ges möjlighet till att vara i stillhet med ditt barn, helt utan prestation. En tid för både förberedelse och återhämtning. Att slappna av är oerhört viktigt för att kunna möta och ta hand om känslor som dyker upp under graviditeten. Gravidyogan bidrar till att göra det lättare för dig att tolka kroppens signaler för kunna möta och svara den på bästa sätt. Gravidyoga kan du utöva under hela graviditeten. Passet avslutas i liggande avslappning där jag trycker på axlarna och justerar kroppen in i underbar vila.

Mamma- & babyyoga

Ett härligt sätt för dig att väcka kroppen igen tillsammans med din bebis. Denna fina kurs hjälper dig som nybliven mamma att komma i balans, både fysiskt och mentalt. Vi kommer fokusera på andningen och på att försiktigt bygga upp styrkan i kroppen igen. Med sköna rörelser mjuknar kroppen och spänningar i muskler löses upp. Stor del av dygnet bär du runt på ditt lilla barn, samt kanske oroar dig för olika saker, vilket kan ge spänningar i kroppen som bör lösas upp för att du ska kunna må ditt bästa. Yoga balanserar hela kroppen till välmående och hjälper dig att hitta energi och kraft, samt nya vägar till lugn och harmoni. Övningarna upplevs av många som en hjälp i vardagen för att hantera stress, trötthet och oro. Bandet mellan dig och din baby stärks och bebisen stimuleras genom olika yogaövningar. Mamma-Babyyoga passar alla nyblivna mammor med bebisar som ännu inte kryper. Du kan börja göra yoga när avslaget avtagit, ca 6-8 veckor efter förlossningen. Din bebis ligger på en filt bredvid dig under passet och är med i övningarna ibland när han det  är vaket! De flesta bebisar sover väldigt gott och länge efter yogan!

Varje pass avslutas i liggande eller sittande avslappning där jag trycker på axlarna och justerar kroppen in i skön vila.

Tonårsyoga

Tonåren kan vara en vilsen tid där man kan behöva hitta tillbaka till sittcenter för att få kraft att vara sig själv och våga stå upp för sig själv. Vi börjar med en andningsövning, fortsätter med stående- och sittande positioner, vridningar och avslutas i liggande avslappning där jag trycker på axlarna och justerar kroppen in i underbar vila.

Barnyoga

Med barnasinnet kvar leder jag barnen genom en mjuk, lugn och inspirerande yoga där barnen får öva sig på att fokusera på en sak i taget genom lekfulla rörelser och positioner. Vi börjar med att lära känna vår andning och

sedan gör vi bl.a. ”solhälsningar”, ”marscherande hunden”, ”höga trädet” och väsande ormen. Barnen får en bra kroppskännedom och tar med sig att alla är olika och att man är värdefull precis som man är. Vi avslutar med en skön avslappning till ljuvlig musik eller en vacker saga. Barnen brukar känna sig väldigt harmoniska efteråt och kan fortsätta dagen med ett lugnare och mer fokuserat sinne.

url.jpg
46036_529967753681951_1981131339_n.png
Skärmavbild-2016-05-04-kl.-14.52.26-102
bottom of page